Гл. прокурор Сотир Цацаров бе замесен в скандал с непълна информация

...
Гл. прокурор Сотир Цацаров бе замесен в скандал с непълна информация
Коментари Харесай

Данните за имот на Цацаров били непълни заради публичността

Гл. прокурор Сотир Цацаров бе забъркан в скандал с непълна информация в Имотния указател. Според обява на " Биволъ " от регистъра са отстранени данни по подписана от Цацаров и брачната половинка му договорка през  2007 г. и това се случило в края на предходната седмица, когато регистърът спря ненадейно за профилактика. Тази договорка провокира интерес още при кандидатурата на Цацаров за основен прокурор, тъй като в началото бе вписана под формата на подаяние, а след това се оказа, че е покупко-продажба и се наложи промяна на данни. Сега към вписването има нови проблеми - изчезнали съгласно " Биволъ " данни за съответните страни по договорката от три имотни партиди. Агенцията по вписванията отговори, че няма интервенция, а системата им дава разнообразни данни за една и съща договорка съгласно заложените критерии.

Според изнесените от " Биволъ " обстоятелства, потвърдени и от " Сега ",  данните за договорката от 2007 г. сега са непълни. През 2007 г. Цацаров и брачната половинка му Меглена получават апартамент от 55.5 кв. м от компания " Калисто Мати " против 41 307 лева Сделката и сега попада в имотните партиди (б.р. - информация за всички имотни вписвания на съответното име) на Цацаров, Меглена Ангелова и компанията, а " Сега " изиска и копие от нотариалния акт от службата по вписвания в Пловдив и го получи. В партидата на Цацаров обаче не е маркирано кой е продавачът. Така е в партидата на брачната половинка му. В партидата на " Калисто Мати " пък е празна графата " покупател ", т.е. не се вижда кой е купил жилището. Така с цел да се събере цялостната информация по тази договорка, са нужни спомагателни инспекции и прозрачността се затруднява. 

Спирането на регистъра за 36 часа на 17 май е предизвикало последващата информация за парцела на Цацаров, който " Биволъ " следи още от 2012 г. заради вписването му като подаяние. Тогава Цацаров отхвърли с аргумента, че през цялото време това не е подаяние, а покупко-продажба и в имотния указател просто се е получила неточност при вписването. 

" Няма изчезнала информация в Имотен указател по отношение на покупко-продажби, включително и сключвани от основния прокурор Сотир Цацаров ", настояват от Агенцията по вписванията, представени от БГНЕС. През 2007 г.  е функционирала остарялата система на Имотния указател, като в нея не е имало условие да се отразяват всички връзки сред страните и парцела. " Действащата осведомителна система дава гласност и противопоставимост на данните. При другите способи на търсене на информации са дадени голям брой критерии, да вземем за пример по физическо/юридическо лице, по двойно-входящ номер, по парцел и прочие. В взаимозависимост от избора на критерии справката дава друга част от наличните данни. Именно на това се дължи заблудата, че в публикуваните в медиите информации липсват данни. Заявяваме, че първичният документ е нотариалният акт, който е изтъкнат и е еднакъв при всеки метод на търсене ", декларират от Агенцията по вписванията.

" Сега " попита  организацията за какво Имотният указател е бил затварян на 17 май, само че отговор не бе даден. В публична позиция гл. прокурор отхвърли да има каквито и да било проблеми със договорката.  " В хода на процедурата по желание на основен прокурор, завършила през декември 2012 година, Етичната комисия на Висш съдебен съвет извърши инспекция на медийните изявления, касаещи както тази, по този начин и други имотни покупко-продажби, отразени в този момент още веднъж от „ Биволъ “. За потребностите на тази инспекция показах подробни писмени мнения, придружени с нужните документи, измежду които нотариален акт, удостоверения от Агенцията по вписванията, фактура, издадена от сдружението продавач и други Етичната комисия не откри нарушавания. Така още в края на 2012 година стана ясно, че фамилията ми не е надарено, а е закупило апартамент в гр. Пловдив със застроена повърхност от 55,50 кв. м за сумата от 21 120 евро, при данъчна оценка от 25 382,32 лева

В мнението си Цацаров не загатва нищо за липсващи  данни от имотните партиди. Няма безапелационни следи за осъществено изтриване на информация - " Биволъ " не дава копие на партидите отпреди затварянето на регистъра, с цел да може да се направи съпоставяне. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР